Openstaande loten Kerst 2017

Op de Wintermerke was er een verloting, tijdens de trekking van de loten waren een aantal prijswinnaars niet aanwezig. De prijzen van de lotnummers 64, 445 en 946 hebben we nog niet kunnen overhandigen aan de winnaars. Heeft u een van deze lotnummers, neem dan contact op zodat u uw prijs kunt ontvangen.

Expositie Pyr Bosma - 6 januari tot 4 maart 2018

Met de expositie BERNEGRȖN van de kunstenaar Pyr Bosma opent het Mienskipshûs Doarpstsjerke Metslawier het jaar 2018. De beeldhouwer Pyr Bosma (Dokkum, 1961) is opgegroeid in Metslawier. De Tsjerkebuorren was een geliefde speelplek. De mysterieuze grafzerken, de oude dikke bomen rond de kerk en de steegjes eromheen vormden het blikspuitterrein. Op het stuk gracht achter de kerk werd het schaatsen geleerd, achter een oude bakslee. Het zijn waardevolle herinneringen.

De beelden die getoond worden zijn gemaakt in verschillende perioden. De oudsten zijn inmiddels 27 jaar geleden ontstaan. De jongsten van dit jaar vormen een serie schepen. Het is moeilijk om de werken allemaal onder een noemer te vangen. En dat is ook niet nodig. Ze geven elk op hun manier commentaar op de buitenwereld en de binnenwereld. De titels lichten misschien een tipje van de sluier op. Een aanzet om het onbenoembare te benoemen.

Voor het bezoeken van de expositie kunt u terecht in het Mienskipshûs Doarpstsjerke Metslawier op zaterdag- en zondagmiddag van 13:30 tot 17:00 uur.

Kerstconcert Fryslân Brass 17 december 2017

Datum Zondag 17 december 15:00
Toegang

€ 10,00 (inlusief 1 consumptie)

€ 7,50 voor donateur

In de nog sfeervol versierde Doarpstsjerke geeft op 17 december om 15:00 uur de dit jaar jubilerende kopergroep Fryslân Brass een concert in Mienskipshûs Doarpstsjerke in Metslawier. Voor deze middag heeft men een programma samengesteld om u alvast in de kerstsfeer te brengen.

Fryslân Brass

In 1992 is de kopergroep Fryslân Brass opgericht door enkele bekende musici uit de Friese brassbandtop. Afgelopen november vierden zij hun 25 jarig jubileum met een concert in Surhuisterveen. De doelstelling van de oprichters was het publiek in een ontspannen sfeer te laten genieten van muziek op hoog niveau. Vanaf het eerste concert in het Groningse Bourtange werd opgetreden zonder dirigent en werd de presentatie verzorgd door de eigen leden, waardoor een beter contact met het publiek ontstond.

Een aantal leden van het ensemble hebben een professionele muziekopleiding genoten en zijn werkzaam als dirigent, muziekleraar of jurylid. Fryslân Brass heeft niet alleen in Friesland, maar ook buiten de provincie diverse concerten gegeven, onder meer in Elspeet, Leiden, Warmond, Haarlem en Aalten alsmede twee concerten in Hannover. Daarnaast heeft Fryslân Brass in 2003 een concerttour naar Wenen en Boedapest gemaakt en vervolgens in 2008 nog een concertreis naar Tsjechië. Fryslân Brass heeft inmiddels een zeer veelzijdig repertoire opgebouwd van klassieke tot moderne amusementsmuziek. Ook de humor ontbreekt niet op het programma.

U bent allen welkom maar Vol – Vol. Toegangsprijs €10.00 voor Freonen €7.50 (incl consumptie) Dus wilt u zeker zijn van een plaats dan kunt u reserveren door een bericht te sturen naar Stichting.Doarpstjerke.metslawier@outlook.com

Tijdens het concert is het Mienskipshûs niet open voor bezoekers aan de tentoonstelling. Het Mienskipshûs is gesloten van 18 december t/m 5 januari. Vanaf 6 januari openen we het jaar met een expositie van beelden en sculpturen van Pyr Bosma. Tijdens de openingstijden, elke zaterdag en zondag van 13:30-17:00, bent u van harte welkom om de doarpstsjerke en de exposite te bezoeken. Tijdens concerten of andere activiteiten is de expositie gesloten, zie hiervoor aankondigingen en op de website.

Wintermerke 16 December

Datum Zaterdag 16 december 2016, 15:00 - 19:00 uur
Toegang Gratis

Zaterdag 16 december van 15:00 tot 19:00 uur organiseert Mienskipshûs Doarpstsjerke een sfeervolle Wintermerke in en rondom de oude dorpskerk in Metslawier.

Binnen is het warm en gezellig met live muziek op orgel en saxofoon en winterse lekkernijen. Er zullen streekproducten, handgemaakte kerstartikelen en kerststukjes te koop zijn. Deze zijn uitgestald in de kerk omgeven door de bijpassende engelenexpositie van Jannie Geerligs. Buiten is de oude dorpskern versierd met lichtjes en vuurkorven. Er zijn kraampjes met diverse artikelen en producten uit de streek.

We verwachten muziek om mee te zingen en een voorproefje te krijgen van de gezellige feestdagen van de decembermaand. Ook aan de jeugd is gedacht, er zijn deegrolletjes aan een stokje of marshmallows verkrijgbaar om te roosteren boven een vuurtje.

Een warm welkom voor iedereen, de entree is gratis en de artikelen en versnaperingen zijn betaalbaar.

Concert Orgelimprovisaties Jaap Sake Heeringa

Datum Zondag 19 November 2017 15:00
Toegang

€ 7,50 (inlusief 1 consumptie)

€ 5,00 voor donateur

Het Mienskipshûs is trots dat het orgel dat de status heeft van rijksmonument en dateert uit 1819, bespeeld zal worden door Jaap Sake Heeringa met de orgelimprovisaties "Over het leven van Jezus".

In 1816 wordt door de kerkvoogden te Spannum opdracht gegeven aan Jan Reinders Radersma te Wieuwerd voor de bouw van een orgel in hun kerk. Tijdens de bouw komt Radersma te overlijden en wordt door de Gebr. van Dam uit Leeuwarden het werk verder afgemaakt. Op 24 mei 1819 werd het orgel in een feestelijke dienst ingewijd. Via de firma Bakker en Timminga wordt het orgel na een opknapbeurt in Metslawier geplaatst. Het wordt ingewijd op zondag 23 februari 1913 door ds. Eldermans, voorgaande predikant in Metslawier.

In 1985 werd onder toezicht van Mense Ruiter het orgel gerestaureerd en voorzien van een nieuwe kraak en nieuwe orgelkassen. Tijdens deze restauratie is het weer teruggebracht in de staat zoals het oorspronkelijk door Jan Reinders Radersma in Spannum is gebouwd. Mense Ruiter was verantwoordelijk voor het orgel terwijl vrijwilligers de kraak en de orgelkassen voor hun rekening namen.

Jaap Sake is een organist die fenomenaal kan improviseren. Een veel gevraagde en graag geziene organist. Hij heeft orgelimprovisaties gemaakt op iedere Bijbelse scheppingsdag. De luisteraars waren en zijn zonder uitzondering altijd zeer verrast en enthousiast. Naast luisteren naar geweldig orgelspel is er ook samenzang wat dit concert mede uniek maakt. Nu is er een nieuw concert van zijn hand verschenen; Orgelimprovisaties over het leven van Jezus. De geboorte van Jezus, zijn leven, hoe Hij opkwam voor mensen in de knel, hoe Hij zieken heeft genezen. Zijn dood en opstanding. Jaap Sake weet als geen ander het verhaal muzikaal te verwoorden op het orgel. Naast de improvisaties zijn er ook liederen die meegezongen kunnen worden. De liederen voor de samenzang worden op de beamer getoond. Het is dus een concert waar niet alleen 5 kwartier geluisterd wordt naar prachtige improvisaties maar ook samen zingen.

Zoals bij ieder concert wordt er medewerking verleend door: Jaap Sake Heeringa op Orgel en Gooitzen Riemersma doet de tekst lezing en de techniek wordt verzorgd door Alie en Gerben Patrouilje.

Expositie Cash van Zolder 30 september t/m 3 december 2017

Het culturele seizoen 2017-2018 start met de verkooptentoonstelling "Cash van Zolder” van 30 september t/m 3 december, waar u zelf nog aan mee kan doen.

Een oud schilderij dat op zolder ligt, die antieke klok in de berging, dat gesigneerde boek, die keramieken vaas, zilver dat verdient opgepoetst te worden, de munten- of postzegelcollectie die je wilt tonen, misschien zelfs wel een bijzondere antieke stoel of meubel...

Geen rommelmarkt, maar een tentoonstelling met waardevolle objecten, kunst en unieke of oude spullen van bewoners uit Metslawier en omstreken die te koop worden aangeboden. De expositie wisselt voortdurend en u wordt van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen. Er hebben zich al verkopers gemeld, maar aanmelden kan nog, wanneer u zelf ook "verborgen schatten" hebt om te tonen en te verkopen. Neem dan contact op met tel: 0519-701300 of kom langs tijdens de openingstijden van de tentoonstelling.

Elke zaterdag en zondag van 13:30-17:00 uur. Voor meer informatie kunt u kijken op onze website http://doarpstsjerke-metslawier.nl en op Facebook Stichting Doarpstsjerke Metslawier

Concert Bluswater 24 September 2017

Datum Zondag 24 September 2017 15:0
Toegang

€ 7,50 (inlusief 1 consumptie)

€ 5,00 voor donateur

Zondagmiddag 24 september kunt u meezingen en luisteren naar de Shanty's, Seasongs, Evergreens en Friese liedjes van Shantykoor "Bluswater" uit Stiens.

Zo'n 35 enthousiaste zangers onder leiding van een dirigente en ondersteund door 2 accordeonisten, een trekharmonicaspeler en een gitarist. Het koor, opgericht in 1998 binnen het Brandweerkorps van Leeuwarderadeel, bestaat voor ruim de helft uit oud-brandweermannen van Stiens en Leeuwarden. Zij treden regelmatig op bij bedrijven, verzorgingscentra, jubilea, openingen, festivals enz.

Wilt u zeker zijn van een plaats? Dan kunt u reserveren via stichting.doarpstsjerke.metslawier@outlook.com of tel: 0519-241262